Schraalhans keukenmeester

De avonden op je bord

Inleiding

Gerard Reve beschrijft in De avonden (1947) de periode 22 t/m 31 december 1946 uit het leven van de 23-jarige kantoorklerk Frits van Egters. De geschetste verstikkende gezinssfeer in de roman is weliswaar een voor het verhaal noodzakelijke verhaaltechnische condensering van alle denkbare relationele ellende en tragedie, maar het tijdsbeeld is wél geschetst naar de werkelijkheid van het gezin Van het Reve. Zoals ook de personages en locaties geschetst zijn naar de werkelijkheid. Ook al is de roman voorzien van de disclaimer ‘Elke gelijkenis van figuren of voorvallen in dit verhaal met werkelijke personages of gebeurtenissen is toevallig.’

Omslag De avonden, eerste druk 1947

De komende tien dagen verschijnt hieronder iedere dag het menu zoals dat op die datum in De avonden werd gegeten. Ieder menu gaat vergezeld van een toelichting en citaten uit de roman. Zo kom je te weten waarom Frits van Egters zo gefixeerd is op vleesjus. De avonden werd in 1946 geschreven. Toen was eten bijvoorbeeld nog op de bon. Je leest hoe de voedselvoorziening destijds geregeld was en dat het beeld van eten in de roman wordt bepaald door hoe Gerard Reve met zijn familie de hongerwinter doorkwam. Schraalhans keukenmeester verwijst naar Reve’s gelijknamige verhaal en naar het sobere eten dat in De avonden wordt geserveerd.

Wie na die tien dagen de smaak te pakken heeft, kan een boekje bestellen met alle menu’s en toelichtingen. Laat dan hier je naam en e-mailadres achter.  Je krijgt Schraalhans keukenmeester. De avondeten op je bord dan in het nieuwe jaar toegestuurd.